Först av allt, vad betyder ordet hackare? Svenska språkpoliser brukar inte acceptera svengelska men i detta fall har jag inte hört av något försök till förbättring av detta ord. Hackare är alltså de som försöker att hitta felaktigheter i andras datakod (hacka koden) och använda den för att göra saker man inte borde göra. De kan även skriva helt egen kod med detta syfte men det kallas fortfarande hackare. Kul att höra era åsikter om det finns bättre ord för detta.
Har du blivit utsatt för ett dataintrång?
Tyvärr vet man ofta inte om det. Ibland märks det tydligt, till exempel de nya virus som utövar utpressning och låser din dator. I andra fall ligger dataviruset stilla i datorn och bara håller koll på allt du gör utan att du märker det. Efter ett tag brukar virusskydden och åtgärderna med uppdateringar för att täppa till säkerhetshålen dyka upp och i bästa fall får du då reda på om du har blivit utsatt för ett intrång i datorn.
Intrånget i din säkerhet kan även ligga utanför din egen dator, det kan vara Facebook eller någon annan aktör som sparat massor av information om dig som blir hackade och dina lösenord finns i händerna på de som vill utnyttja dom på mesta möjliga sätt.
Vad kan man göra? Det bästa är att försöka uppmärksamma om det händer något ovanligt med den egna datorn. Tar det längre tid att starta, tar det längre tid än vanligt att utföra uppgifter som tidigare gick snabbt. Det är ofta ett tecken på att någonting inte står rätt till med datorn. Det behöver dock inte vara virus, det kan även vara en gammal dator som börjar tröttna, ett nytt program installerat som tar mer resurser, en hårddisk som börjar ge upp eller behöver städas. Ibland behövs det någon timmes genomgång av datorn då man går igenom det mesta för att se att datorn mår bra. Samma som man brukar göra med bilen för att kunna köra och känna sig någorlunda trygg att man kommer dit man ska.
För att veta vad som händer med andra tjänster och speciellt de molntjänster du använder får man hålla sig informerad på olika sätt, prenumerera på nyhetsbrev, läsa IT nyheter ofta mm.
Vill du se vad som hänt tidigare med dina uppgifter finns en spännande tjänst att tillgå där du kan kolla din e-post adress och se hur många gånger den har sålts till hackare världen över.
På sidan ”have i been pwned” kan man se hur många gånger ens lösenord har varit på vift.
Ett sista tips med något klokt man kan göra för att minimera dessa risker är att byta sitt lösenord relativt ofta och aldrig använda samma lösenord igen eller på mer än en plats. Ska man klara det så behöver man med största sannolikhet en lösenordshanterare vilka det går att läsa lite mer om i förra inlägget och på deras hemsidor.
Detta är två av de mest välrenommerade lösenordshanterarna men det finns förstås inga garantier att de alltid klarar att stå emot hackare.