MyAmiko hjälper dig att komma igång med podcast

MyAmikos guide för att komma igång med podcast.

Att göra en Podcast (radioshow på internet) är ett utmärkt sätt att visa din personlighet och dina idéer till världen.

Det är lättare att producera en bra podcast än en bra video, även om podcasting kan kräva mer än du kanske tror, ​​speciellt om du vill att den ska låta professionell.


Nr 1 – Planering är grunden till allt bra material.

Hoppa inte över det här steget, du kommer att tacka dig själv längre fram.
Vad handlar din podcast om och vem är din målgrupp?
Desto mer passionerad och kunnig du är om ditt ämne, desto roligare kommer du att ha vilket gör din podcast/radioshow ännu roligare att lyssna på.

Längd och format?

Hur lång ska din podcast vara? Börja kort!

Manuskript?

Absolut! Skriv ett manus. Även om du avviker från ditt manus under inspelningen bör det finnas ett. Att ha ett manus eller en översikt kommer att göra övergångar mellan olika avsnitt bättre och det hjälper dig att hålla din tidsgräns.

När och var?

Hur ofta ska du publicera en podcast? Veckovis eller månadsvis är normen för de flesta. Det är viktigt att det också passar i ditt övriga schema av åtaganden.

Podcast utrustning – Vad behöver jag?

En bra mikrofon är viktigast men man kommer långt med det man har. Du kan använda din dator eller mobiltelefon som mikrofon till att börja med.

Inspelningsprogram

Har du Mac är det självklara alternativet Garageband annars kan du ladda ner Audacity, som är ett bra redigerings och inspelningsprogram kompatibelt med de flesta operativsystem och inte alltför svårt för nybörjare.

Behöver du en mixer?

En ensam podcast skapare behöver inte köpa en mixer. En mixer kan erbjuda lite mer flexibilitet, bättre ljudingångar och större kontroll. En mixer är bra om ni är flera och använder mer än en mikrofon.

Hörlurar

Det är viktigt att kolla ljudkvalitet, ljudnivåer. Alla har förmodligen hörlurar till sin telefon och du kan använda de du redan har till att börja med. Vill man köpa så köp neutrala studio hörlurar, lite dyrare men inte med så mycket basförstärkning som vanliga musikhörlurar ofta har.

Spela in din podcast

En lugn plats utan för mycket av eko och “rums” ljud är den perfekta platsen. Du kan förmodligen hitta den eller kanske skapa den med några kuddar och filtar.

Efterbearbetning

Detta är mer avancerat men innebär att du tar bort dåliga tagningar, lägger till signaturmusik etc. Detta kan man spara tills din podcast börjar hitta sin egen unika form.

Var ska man publicera sin podcast?

iTunes, Soundcloud, PodBean, Acast och många fler platser är gärna värdar för din podcast.

Sociala medier

Din podcast behöver hitta sina lyssnare och nätverk, sociala medier är ett bra sätt att finna dom. Skicka ut meddelande till Facebook, Twitter, Instagram och andra nätverk när ditt nya podcastavsnitt är klart.

Hemsida till din podcast

Din podcast bör även marknadsföras på en bra hemsida också. Det är här du kan marknadsföra den som du vill utan några begränsningar.

Upprepa alla ovanstående steg med jämna mellanrum

Om du har kommit så här långt är du nu en producent av podcasts. Kom ihåg, att lyckas med en bra podsändning kräver lite långsiktighet, det är förmodligen redan nu dags att börja arbeta med nästa avsnitt.

Kontakta Myamiko om du vill ha hjälp att komma igång! Kika på vår podcast kurs här. Lyssna på vår podcast Dataskolan.