MyAmiko hjälper dig att komma igång med podcast

MyAmikos guide för att komma igång med podcast.

Att göra en Podcast (radioshow på internet) är ett utmärkt sätt att visa din personlighet och dina idéer till världen.

Det är lättare att producera en bra podcast än en bra video, även om podcasting kan kräva mer än du kanske tror, ​​speciellt om du vill att den ska låta professionell.


Nr 1 – Planering är grunden till allt bra material.

Hoppa inte över det här steget, du kommer att tacka dig själv senare.
Vad handlar din podcast om och vem är din målgrupp?
Desto mer passionerad och kunnig du är om ditt ämne, desto roligare kommer du att ha vilket gör din radioshow ännu roligare att lyssna på.

Längd och format?

Hur lång ska din podcast vara? Håll det kort!

Manuskript?

Absolut! Skriv ett manus. Även om du avviker från ditt manus under inspelningen bör det finnas. Att ha ett manus eller en översikt kommer att göra övergångar mellan olika avsnitt bättre och det hjälper dig att hålla din tidsgräns.

När och var?

Hur ofta ska du publicera en podcast? Veckovis eller månadsvis är normen för de flesta. Det är viktigt att det också passar i ditt livsschema.

Podcast utrustning – Vad behöver jag?

En bra mikrofon är viktigast men man kommer långt med det man har. Du kan använda din dator eller mobiltelefon som mikrofon till att börja med.

Inspelningsprogram

Har du Mac är det självklara alternativet Garageband annars kan du ladda ner Audacity, som är ett bra redigerings och inspelningsprogram kompatibelt med de flesta operativsystem och inte alltför svårt för nybörjare.

Behöver du en mixer?

En ensam podcaster behöver inte köpa en mixer. Mixers kan erbjuda lite mer flexibilitet, bättre ljudingångar och större kontroll. En mixer kan vara bra om ni är flera och använder mer än en mikrofon.

Hörlurar

Alla har hörlurar. Använd vad du har till att börja med.

Spela in din podcast

En lugn plats utan för mycket av eko och ”rums” ljud är den perfekta platsen. Du kan förmodligen hitta den eller göra den med några kuddar och filtar.

Efterbearbetning

Detta är mer avancerat men innebär att du tar bort dåliga tagningar, lägger till signaturmusik etc. Spara det tills din podcast börjar hitta sin form.

Var ska man publicera sin podcast?

iTunes, Soundcloud, Acast och många fler platser är gärna värdar för din podcast.

Sociala media

Din podcast vill hitta sina lyssnare och nätverk, sociala medier är ett bra sätt att finna dom. Skicka ut meddelande till Facebook, Twitter, Instagram och andra nätverk när ditt nya podcastavsnitt är klart.

Hemsida till din podcast

Din podcast bör även marknadsföras på en bra hemsida också. Det är här du kan marknadsföra den som du vill utan några begränsningar.

Upprepa alla ovanstående steg med jämna mellanrum

Om du har kommit så här långt är du nu en podcaster. Kom ihåg, podsändningar är inte en så kallad One Night Stand, det är redan nu dags att börja arbeta med nästa avsnitt.

Kontakta Myamiko om du vill ha hjälp att komma igång! Kika på vår podcast kurs här. Lyssna på vår podcast Dataskolan.