Hur gör man för att nätverka

Att nätverka är något naturligt vi alla gör. Inom familjen, med arbetskamrater och vänner bygger vi upp relationer som passar för olika ändamål.

När det gäller arbetsrelationer så kan man nätverka mer eller mindre effektivt. Ofta är tiden kort och det gäller att inte glömma viktiga detaljer som rör den relation du har eller försöker bygga upp med andra personer du vill ha i ditt nätverk.

Presentation Pitch Slogan

En kort pitch, en 60 sekunder kort presentation av vad du gör och vad du kan hjälpa till med är ett av de viktigaste hjälpmedlen. De flesta har tiden att lyssna på dig i 60 sekunder och har de inte det så är de förmodligen inte intressanta för dig ändå.

Ska man använda visitkort?

Därefter så är ett utbyte av kontaktuppgifter väldigt viktigt och glöms bort ibland. Har du ett tydligt visitkort med en bra logo som är lätt att komma ihåg? Använder du digitala hjälpmedel så är en tydlig och lättläst hemsida väldigt viktig att kunna referera till. LinkedIn är det största professionella nätverket på internet men även mer sociala medier är viktiga idag för att upprätthålla kontakten med ditt nätverk.

Nätverka för Win-Win

Nätverkande bygger på principen win-win. Om det pågår ett ensidigt utbyte där den ena parten ger och den andra bara tar emot så slocknar relationen ganska fort. Stora lyssnande öron är väldigt viktiga inom effektivt och roligt nätverkande.

En grundtanke är att om jag hjälper dig så vill du förhoppningsvis hjälpa mig. Referenser är ofta det bästa exemplet. Man hör ofta sina bekanta klaga på det ena eller det andra. Att då enkelt och snabbt kunna lösa deras problem genom att rekommendera dem till någon du har i ditt nätverk som du litar på gör ofta alla glada.

När vi får en referens som leder till ett uppdrag för MyAmiko tackar vi med en timmes gratis support. Då finns det tre nöjda parter, den som fick sitt problem löst utan att behöva ägna mycket tid åt att hitta någon som kan lösa deras problem, den som skapade referensen som fick en ersättning och i detta fall vi på MyAmiko som fick ett uppdrag.

Känslan när man har gjort andra och sig själv glada är en av de bästa upplevelserna man kan ha. Så enkelt men ändå så givande.

Hur nätverkar man?

Känner man sig osäker på hur man gör och hur andra lyckas så finns det gott om platser att öva sitt nätverkande på. En relativt ny företeelse är LunchIn som anordnar lunchträffar där man kan nätverka över hela Sverige. (tyvärr kan deras hemsida upplevas som en aning krånglig, förhoppningsvis jobbar dom på en bättre lösning).

Det finns också nätverk där man betalar för att få vara med, ett av de äldsta och största är BNI. Ett världsomspännande nätverk som förutom att förhoppningsvis ge affärer är en fantastisk skola om man vill lära sig att nätverka mer strukturerat.

Lycka till med ditt nätverkande, du kan det redan eftersom vi alla gör det mer eller mindre men som alltid finns det potential för förbättringar, så ut finputsa på ditt nätverkade redan idag! Och du, glöm inte att du är ditt varumärke. Är du hel, ren och trevlig så är du en vinnare!

5 tips för nätverkande

1. Var positiv, gärna lite nyfiken och lyssna!
Ett bra sätt är att ställa så kallade öppna frågor som leder till konversation.

2. Fastna inte!
Mingel är vad det heter, att röra sig runt och träffa många olika människor.

3. Prata med någon som står ensam.
Döm ingen på förhand. Alla i rummet kan vara en bra kontakt för dig!

4. Förbered dig!
Träna på din picth och gör en liten koll på aktivitetens tema.

5. Ta med visitkort eller motsvarande sätt att ge andra dina kontaktuppgifter!
Glöm inte visitkorten och följ upp direkt, annars blir det inte av. Tacka alltid för ett trevligt möte.

Vill du veta mer om MyAmiko eller kanske har några frågor om vår syn på nätverkade så är du välkommen att kontakta oss.